I dag vil jeg dele tre helt simple tips til at komme godt fra start, når man flytter til udlandet. De er ikke komplicerede, men det er små ting, som har gjort vores opstart her i San Francisco rigtig meget nemmere.
Vi er kommet godt på plads herovre, og vi har været her i over to uger. Der var ikke som sådan en strategi eller overordnet forkromet plan for, hvordan vi ville komme godt fra start med vores amerikanske hverdag. Alligevel har jeg fundet små, nemme fifs frem, som jeg set i bagklogskabens lys er sikker på har været med til at give os et positivt startskud på USA-tilværelsen. Selvom det til at starte med var helt uvirkeligt for mig, at vi skal tilbringe et år i udlandet, så agerede vi faktisk efter det lige fra første dag. Vi fik i hvert fald styr på en masse og gjort nogle småindkøb, som vi normalt ikke havde skænket en tanke eller bevidst havde valgt at undgå, hvis vi snart vendte snuderne mod hjemstavnen igen.
Der er kæmpestor forskel på, om man skal på 1-2 ugers ferie, eller om man rent faktisk slår rødder for en længere periode. Hvis jeg på en ferie af en uges varighed f.eks. har glemt en hårtørrer, og hotelværelsets skabe ikke gemmer på en, så har jeg tænkt “Pyt, så kører vi lufttørring i en uges tid”. Jeg har simpelthen ikke gidet at investere i noget, når jeg alligevel pakkede habenguttet sammen få dage efter og rejste hjem igen. Nu hvor vi skal bo i udlandet i en længere periode, så tænker jeg helt anderledes. Det skal netop ikke være besværligt at være her, og vi skal ikke mangle noget, fordi vi ikke gider at smide (i det store billede) småpenge efter enkelte ting. Vi skal ganske enkelt føle os så godt tilpas og så meget hjemme som overhovedet muligt. At købe ting, fordi man ikke skal hjem om lidt igen, var faktisk slet ikke et af mine tre gode råd. De kommer her 🙂
- Data på telefonen! Om jeg vil det eller ej, så er jeg dybt afhængig af min telefon og i særdeleshed data, da jeg ikke er tilkoblet wi-fi hele tiden (så kunne jeg jo aldrig bevæge mig udenfor en dør). Allerede dagen efter vi landede i vores nye hjem, fik vi derfor styr på data-sagerne. Vi anskaffede os begge et amerikansk telefonnummer, og dermed fik vi et abonnement med data inkluderet. Jeg købte i øvrigt også en ny telefon i samme ombæring. Det er helt latterligt, hvor glad jeg er for, at vi fik det på plads med det samme. Nu kan jeg bruge telefonen præcis ligesom derhjemme uden at tænke over, hvor meget det koster i roaming. Jeg bruger det til at finde vej, oversætte hvad en ingrediens hedder, når jeg leder efter den på hylderne i supermarkedet, fordrive tiden ved busstoppestedet med at være på de sociale medier, slå alt fra en kendt skuespiller til gode restauranter i nærheden op på Google, osv. Alt er bare nemmere, når man har adgang til data, så jeg ville klart prioritere det som det første, når man flytter til udlandet.
- Pak nu den kuffert ud, ik’? Jeg hader at pakke ud. Hvis vi er på en almindelig ferie, så er det langt mere sandsynligt, at jeg står og roder efter dagens tøj i min kuffert, end at jeg har placeret det i hotellets kommode eller skab. Jeg giiider simpelthen ikke. Men for at være ærlig, så er det noget juks og uholdbart i længden at bo i en kuffert. Derfor er mit andet tip at pakke ud. Jeg gjorde på vores anden dag herovre, og det gav for det første en masse overskud at have styr på den sag, og så gav det et virkelig godt overblik over, hvad jeg egentligt har med, og hvor meget plads vi har til opbevaring i lejligheden. Det var så rart at kunne stille kufferterne ind i vores mini walk-in closet og få dem væk fra vores synsfelt. Udpakningen gav også et indblik i boligen – om der mangler noget, og om tingene fungerer. Vi fandt hurtigt ud af, at vi manglede en vasketøjskurv, så sådan en købte vi inden for den første uge. Ligesom med diverse køkkenremedier. En anden ting udpakning afslørede var, at mandens stationære computer og min hårtørrer ikke virkede ordentligt herovre. Manden måtte derfor købe en ny strømforsyning og skifte den på computeren ud, og jeg har investeret i en billig men brugbar hårtørrer. Den jeg havde med kørte på under halv kraft herovre i forhold til hvad, hvad den normalt gør.
- Forsøg at overvind jetlagget og inspicer nærområdet imens. Det er fristende at krybe sammen i hjørnet af sofaen, vikle sig ind i en dyne og lade jetlagget sætte dagsordenen. Det vil jeg ikke anbefale, at man gør, uanset om man er på ferie i eller er flyttet til udlandet. Men guderne skal vide, at det er svært at holde øjenlågene åbne, når ens indre system og tidsfornemmelse går i baglås. Vi skyndte os ud af lejligheden, fremfor at lade dynen kaste sig over os, og gik i det lokale supermarked. Desuden brugte vi de første to dage, hvor jetlagget var værst, på at undersøge indkøbsmuligheder og transportmuligheder. Hvis man bare er på ferie, er det måske slet ikke nødvendigt at handle ind, og man får måske ikke brug for anden transport end taxakørsel. Vi ville blive alt for tykke og fattige, hvis vi nøjedes med at spise ude tre gange om dagen og kun så byen gennem en taxarude. En del busstoppesteder ligger i gåafstand fra vores lejlighed, og det samme med to gode indkøbsmuligheder. Efter få dage havde vi også en idé om, hvor vi kunne løbe ture henne. Det er rart at have basistingene på plads hurtigt, når man ikke kun aflægger byen et kort visit. Vi fik lynhurtigt etableret en velfungerende hverdag ved at danne os et overblik over sådan noget som indkøbs- og transportmuligheder – og det holdt jetlagget lidt på afstand.
Ligger I inde med andre gode tips og tricks til, hvordan man kommer allerbedst ud af starthullerne, når man flytter til udlandet? Så del dem da endeligt. Er der i øvrigt nogen af jer, der har prøvet at bo i udlandet i en periode eller går og drømmer om det?
2
Skriv et svar