Som I måske har set i min lille julevideo (find den HER), så var der skruet helt op for julehyggen 1. søndag i advent og 1. december. Jeg fik bagt en pokkers masse julekager om søndagen, så jeg tænkte, at jeg ville dele med jeg, hvad der er blevet produceret i år.
Faktisk stødte jeg ind i et ret kritisk problem. Hjortetaksalt og potaske (åh, jeg aner aldrig om man siger pot-aske eller po-taske, haha) er ikke sådan liiige at opdrive herovre. I hvert fald var det ikke tilgængeligt i mine to lokale supermarkeder, og det var heller ikke uden videre til at bestille hjem over nettet. Det begrænsede altså mine julebagningsplaner en del. I hvert fald måtte jeg være en smule kreativ 😉
Jeg havde bestilt en del ingredienser på webshops, fordi de netop ikke var på hylderne i de nærmeste supermarkeder. I øvrigt kunne jeg ikke købe vaniljestænger – i stedet bestilte jeg et “Vanilla extract making kit”, som basically bare består af vaniljestænger, der kommer i en lille plastikflaske. Som man kan tilsætte vodka eller rom! Øh, jeg skulle jo egentlig bare bruge vaniljestængerne. Mine online-bestillinger nåede desværre ikke alle at nå frem til 1. søndag i advent, så jeg mangler stadig at bage vaniljekranse. Og havregrynskuglerne blev alternative, da flormelisen ikke var nået frem, og jeg åbenbart havde glemt at købe kokosmel, som ellers er min yndlingsting at rulle dem i.
I år fik jeg produceret:
- Pebernødder efter denne opskrift. Jeg ELSKER Lagkagehusets opskrift på pebernødder, selvom jeg reducerer mængden af hvid peber en smule.
- Brunkager som er bagt efter denne opskrift, hvor jeg så har tilsat smuttede, hakkede mandler. Jeg måtte være kreativ og finde en uden potaske. De blev fine, men de mangler lidt det porøse/sprøde, som de plejer at have. Desuden lagde jeg dejen i fryser i en times tid, og det fungerede fint, hvis man ikke har tid til at ligge den på køl i et døgn.
- Julekager til juletræet, hvor jeg brugte samme dej som ovenstående. Jeg tog 1/3 af dejen fra, inden jeg kom mandlerne i. Den del blev til fine udstikskager, som skal på juletræet. De er pyntet med icing og krymmel.
- Brændte mandler lavede jeg efter denne opskrift. Jeg bliver altid overrasket over, hvor simpelt det egentlig er. Alligevel blev mine lidt til den mørke side, men det er jo ikke opskriftens skyld 😉
- Havregrynskugler fandt jeg denne opskrift på, som ikke er med flormelis. De er blevet gode, men jeg vil nu også gerne nå at lave nogle med flormelis – den kom frem to dage efter, naturligvis… Jeg rullede havregrynskuglerne i enten sukker, havregryn, krymmel eller kakaopulver.
- Vaniljekranse (de er som nævnt ikke lavet endnu, men jeg har købt ingredienserne til det), som jeg vil bage efter denne opskrift.
Har I fået gang i årets julebagning? Og hvad kaster I jer forresten over?
Jeg har efterhånden nogle ret faste traditioner på det her punkt. Der SKAL laves pebernødder, havregrynskugler og vaniljekranse som minimum. Søde Tine og jeg plejer at bruge det meste af en eftermiddag, aften, og nogle gange nat, på årets julekageproduktion. Det er med julemusik for fuld volumen, hendes KitchenAid på overarbejde og en masse smagsprøver på kagerne undervejs. Jeg glæder mig allerede til at bage med hende næste år.
2
Jeg har bagt brunkager og min datter og hendes veninde stak dem ud. Jeg hvilede ikke dejen da jeg var bange for at den ville blive for hård når de skulle stikke dem ud – men måske man skulle gøre det næste gang da det var meget blødt at arbejde med 🙂
Så lavede jeg overraskelses boller – en ret lækker og blød bolledej med safran – indeni kom der så en blanding af smør og brun farin. De var gode.
Jeg lavede også disse og omend de er lidt hårde synes jeg faktisk de er gode 🙂 http://www.dansukker.dk/dk/opskrifter/brunkagebiscotti.aspx
Har planer om at lave pebernødder også – efter den opskrift fra lagkagehuset – de jeg har forsøgt med de sidste par år har ikek være synderligt gode – så¨er lidt spændt.
Held og lykke med pebernødderne – jeg synes, de plejer at være virkelig gode 🙂
/Line
Ja, dem fra Lagkagehuset bliver altid gode , men hold lidt igen med peberet 🙂
Lækre sager. Jeg har aldrig lavet havregrynskugler med flormelis. Vil du dele en opskrift med det? Det lyder da lidt spændende 🙂
Jeg googlede bare, og de første der kom frem er bl.a. denne: https://www.arla.dk/opskrifter/havregrynskugler—de-nemme-/ , denne: https://www.dr.dk/mad/opskrift/klassiske-havregrynskugler-med-vanilje og denne: http://www.soendag.dk/opskrifter/desserter-og-kager/opskrift-paa-klassiske-havregrynskugler som alle er med flormelis. Men de blev også ganske fine med almindeligt sukker i 🙂
/Line
Pudsigt. Jeg har bare brugt opskriften fra Valdemarsro, som vi “plejer” 🙂
Tænker jeg laver en omgang mere i år (der er allerede spist op, haha). Så kan jeg teste, hvilke der bliver bedst 🙂
/Line